Prvi maj praznujmo s slovensko hrano

Pred prvomajskimi prazniki, ko bodo v ospredju pikniki in druženja, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spodbuja potrošnike, naj posegajo po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev. S tem prispevajo k ohranjanju slovenskega podeželja in z njim povezanih delovnih mest.

Prvi maj praznujmo s slovensko hrano

Hrana, pridelana v lokalnem okolju, je sveža in kakovostna, krajša transportna pot pa pomeni tudi večjo trajnost. Ministrstvo priporoča, da potrošniki aktivno preverjajo poreklo izdelkov, izbirajo izdelke z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« ter kupujejo sezonsko sadje in zelenjavo na lokalnih tržnicah.

Za promocijo slovenskih pridelkov skrbi spletna stran Naša super hrana, kjer je objavljen tudi zemljevid s 785 ponudniki lokalne hrane. Na voljo so tudi številni recepti in nasveti za shranjevanje živil, s katerimi lahko potrošniki dodatno pripomorejo k zmanjševanju odpadne hrane.

Ministrstvo poziva, da se ob nakupih ravna premišljeno, da se zmanjša količina zavržene hrane, ostanke pa se uporabi za pripravo novih jedi. S tem ne le podpiramo domače kmete, temveč tudi prispevamo k trajnostni prihodnosti.

Kmetijstvo ni zgolj zagotavljanje hrane, temveč tudi ohranjanje pokrajine, krepitev lokalnega gospodarstva in varovanje tradicije. S spoštovanjem do hrane in dela kmetov soustvarjamo boljšo prihodnost za vse generacije.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.