Celje

Oblačno Humidity: 69%
24°C
PETEK
18°C / 32°C
SOBOTA
17°C / 27°C
NEDELJA
16°C / 32°C
PONEDELJEK
17°C / 30°C
TOREK
17°C / 27°C
SREDA
16°C / 25°C
ČETRTEK
14°C / 24°C

V Celju pripravljeni na slovenski kulutrni praznik

Ob prihajajočem slovenskem kulturnem prazniku se bo v Mestni občini Celje zvrstilo veliko zanimivega dogajanja, za kar so poskrbeli javni zavodi, ki delujejo na področju kulture. V Mestni občini Celje bodo širom odprli vrata svojih ustanov in obiskovalcem omogočili brezplačen ogled njihovih vsebin in programov. Praznično kulturno dogajanje se bo začelo z nocojšnjo napovedano osrednjo slovesnostjo, na kateri bodo podelili najvišja priznanja za kulturne dosežke v zadnjih dveh letih. Prireditev pripravljajo v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje.

V Celju pripravljeni na slovenski kulutrni praznik

V Pokrajinskem muzeju Celje, Muzeju novejše zgodovine Celje, Zgodovinskem arhivu Celje in v Centru sodobnih umetnosti bodo pripravili vodene oglede po razstavah, omogočili pa si bo tudi ogled ostalih zbirk.

V Osrednji knjižnici Celje bodo v sklopu tradicionalnega Prešernovanja postavili na ogled prvotiske del Franceta Prešerna in Rudolfa Maistra. Dogodek bo popestrila pesnica in predsednica MČ Center Alenka Pečnik z recitali. Sledila bo knjižna čajanka ob začetku 13. Bralne značke za odrasle »Z branjem do zvezd«.

Več informacij o kulturnem dogajanju na praznični dan bodo na voljo na njihovi spletni strani.
Slovenski kulturni praznik bodo v Celju obeležili z napovedano osrednjo slovesnostjo, kjer bodo podelili priznanja Celjske zvezde. Letos bo za življenjsko delo prejel gledališki igralec Bojan Umek. Podelili bodo še dve priznanji za dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih, in sicer dr. Bojanu Himmelreichu, arhivistu v Zgodovinskem arhivu Celje, ter Katji Gorečan, pesnici, pisateljici, literarni komparativistki in magistrici dramaturgije ter scenskih umetnosti.

Režiser prireditve bo Luka Marcen, slavnostno govornico pa bo imela Jerneja Jezernik, ki je lani prejela literarno nagrado Mira za svoje raziskovanje in ohranjevanje dediščine Alme M. Karlin.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.