Slovenija z rekordnimi devetimi Michelinovimi zvezdicami

Vodnik Michelin je tudi letos prepoznal vrhunsko kakovost slovenske gastronomije. V izdajo MICHELIN Guide Slovenia 2025 je uvrščenih 72 restavracij, devet več kot lani. Med njimi je 12 restavracij s skupno 12 Michelinovimi zvezdicami, kar Slovenijo znova uvršča med najvidnejše evropske kulinarične destinacije.

Slovenija z rekordnimi devetimi Michelinovimi zvezdicami

Najvišje odlikovanje, tri zvezdice, si je že šestič zapored prislužila Hiša Franko z Ano Roš, ki ostaja del svetovne kulinarične elite. Poleg tega ima restavracija tudi zeleno zvezdico, kar pomeni, da poleg odličnosti sledi tudi trajnostnim smernicam. Na svetu je zgolj 37 restavracij, ki se ponašajo s kombinacijo treh rdečih in ene zelene zvezdice, le dve od njih vodijo ženske. Ena od teh je Ana Roš, ki velja za osmo chefinjo na svetu s tem najvišjim priznanjem.

Z dvema zvezdicama ostaja restavracija Milka z Davidom Žefranom, sedem restavracij pa je prejelo po eno zvezdico. Med njimi so COB (chef Filip Matjaž), Dam (Uroš Fakuč), Gostilna pri Lojzetu (Tomaž Kavčič), Grič (Luka Košir), Hiša Denk (Gregor Vračko), Hiša Linhart (Uroš Štefelin) in Pavus (Marko Pavčnik).

Letos so podelili tudi tri posebna priznanja. Nagrado Young Chef Award je prejel Filip Matjaž iz restavracije COB, Sommelier Award Anže Kristan iz Gostilne pri Lojzetu, Service Award pa Jan Sinčič iz restavracije Salicornia. Nagrade poudarjajo širino kulinarične odličnosti, ki ne temelji le na kuhinji, ampak tudi na strežbi, izboru vin in gostoljubju.

Zelene Michelinove zvezdice, ki poudarjajo trajnostno delovanje, je prejelo devet restavracij. Novi prejemnik je restavracija hotela Plesnik z Janezom Bratovžem in Tomom Čoparjem. Preostale so: Galerija okusov, Gostilna Krištof, Gostilna Repovž, Grič, Hiša Franko, Hiša Linhart, Gostilna Mahorčič in Špacapanova hiša.

Oznako Bib Gourmand, ki označuje izjemno razmerje med kakovostjo in ceno, ima letos 12 restavracij. Med novimi so Lesnika, Etna in Gredič, ostale so Gostilna in vinoteka Faladur, Gostilna Rajh, Gostilnica Ruj, Restavracija Jožef, Kodila, Lalu Bistro, Gostilna Mahorčič, Restavracija Majerca in Restavracija Triangel.

V izbor Michelinovega vodnika so vključene tudi nove izbrane restavracije: Dveri Pax, Grad Štanjel Restaurant & Lounge, Hiša Raduha, Jaz by Ana Roš, Old Cellar Bled, Plesnik, Salicornia, TaBar in The Restaurant.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je ob tem poudaril pomen strateških vlaganj in sodelovanja ekip, ki dvigujejo kakovost kulinarične ponudbe. Direktorica direktorata za turizem Dubravka Kalin pa je izpostavila, da turisti Slovenijo vse pogosteje izbirajo prav zaradi gastronomije, ki temelji na lokalnih sestavinah in avtentičnosti.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak Olaj je poudarila, da je sodelovanje z Michelinovim vodnikom pomembno za ugled in prepoznavnost države. Slovenija tako ostaja v ospredju evropskega kulinaričnega zemljevida, kjer se prepletata odličnost in trajnost.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.