Kurkuma iz začimbe postala zaveznik zdravja

Rumeno zlato iz Indije, znano kot kurkuma, je danes veliko več kot eksotična začimba. Po številnih kliničnih raziskavah in priporočilih strokovnjakov se uveljavlja kot prehransko dopolnilo, ki lahko lajša bolečine, spodbuja delovanje možganov in varuje srce. Čeprav nekateri njen razmah vidijo kot modno muho, številne znanstvene študije kažejo, da so njeni učinki resnično oprijemljivi.

Kurkuma iz začimbe postala zaveznik zdravja

Med najbolj raziskane koristi kurkume sodi zmanjševanje bolečin pri artritisu. Sistematični pregledi in klinične študije potrjujejo, da ima kurkumin, glavna učinkovina kurkume, enako učinkovitost kot nekatera nesteroidna protivnetna zdravila, vendar brez pogostih neželenih učinkov na želodec. Študija, objavljena v reviji Nutrients, je denimo pokazala pomembno izboljšanje gibljivosti in zmanjšanje bolečine pri bolnikih z osteoartritisom kolena že po osmih tednih uživanja.

Kurkuma se kaže tudi kot zaščitnica prebavnega sistema. Klinična raziskava s 206 bolniki s funkcionalno dispepsijo je razkrila, da je enako učinkovita kot omeprazol, pogosto predpisano zdravilo, in to brez pomembnih stranskih učinkov. Deluje tako, da spodbuja rast koristnih bakterij in ohranja črevesno pregrado.

Zmanjševanje vnetij v telesu je še ena izmed dokumentiranih prednosti. Kurkumin dokazano zavira številne vnetne molekule, povezane z razvojem kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in nekatere oblike raka. Strokovnjaki z univerz Harvard in Northwell Health priporočajo vključitev kurkume v prehrano kot del dolgoročne strategije za krepitev odpornosti.

Na področju nevrologije raziskave kažejo, da lahko kurkuma pomaga pri zaščiti možganov. Zavira kopičenje beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo, obenem pa spodbuja nastajanje serotonina in dopamina. Dvanajstmesečna raziskava, objavljena v British Journal of Nutrition, je pokazala, da uživanje kurkumina pripomore k ohranjanju kognitivne funkcije pri starejših odraslih.

Tudi za srce se kurkuma izkazuje kot koristna. Zmanjšuje raven slabega holesterola (LDL), zvišuje raven dobrega (HDL), zmanjšuje trigliceride in preprečuje nalaganje oblog v žilah. Pregled 72 kliničnih raziskav v Nutrition Reviews je potrdil, da ima kurkumin pomemben vpliv na uravnavanje lipidov pri ljudeh z metabolnimi težavami.

Kurkuma vsebuje od 2 % do 9 % kurkumina, a njegova biološka razpoložljivost je nizka. Zato strokovnjaki priporočajo uživanje v kombinaciji z maščobami ali s piperinom iz črnega popra, ki lahko več tisočkrat poveča absorpcijo. Dopolnila naj vsebujejo te dodatke, še bolje pa je kurkumo vključiti v vsakodnevne jedi – od juh in jajc do napitkov, kot je t. i. zlato mleko.

Priporočeni dnevni odmerki se gibljejo med 500 in 1.000 miligrami kurkumina, oziroma do tri čajne žličke kurkume v prahu na dan. Opozorila veljajo za tiste z motnjami v strjevanju krvi, nosečnice, sladkorne bolnike in posameznike na kemoterapiji, zato je pred redno uporabo priporočljiv posvet z zdravnikom.

Čeprav kurkuma ni čudežno zdravilo, znanstvene ugotovitve podpirajo njeno vlogo kot dopolnilo v skrbi za zdravje. Ob uravnoteženi prehrani in strokovnem vodstvu lahko ta starodavna začimba postane dragocen del sodobnega življenjskega sloga.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.