Koliko pikantnosti lahko prenese človeško telo?

Pikantna hrana je priljubljena pri številnih ljudeh, vendar lahko izjemno pekoči izdelki povzročijo resne zdravstvene težave. Kapsaicin, aktivna sestavina v čiliju, ki mu daje toploto, je sicer varen v običajnih količinah in ima lahko celo pozitivne učinke na zdravje. Vendar pa je pri visokih koncentracijah lahko škodljiv in povzroči zgago, otekanje želodca in poslabšanje že obstoječih prebavnih težav.

Koliko pikantnosti lahko prenese človeško telo?

Najbolj pekoče paprike na svetu so izjemno močne in lahko povzročijo nevarne reakcije. Carolina Reaper, ki velja za najbolj pekočo papriko na svetu, dosega do 2,2 milijona Scovillovih toplotnih enot (SHU). V primerjavi s tem ima jalapeno le od 2500 do 8000 SHU, kajenski poper pa od 30.000 do 50.000 SHU. Za boljšo predstavo – nekateri najbolj pekoči čiliji imajo večjo stopnjo pikantnosti kot vojaški solzivec.

Leta 2023 je primer 14-letnega dečka v ZDA, ki je umrl po zaužitju izjemno pekočega tortiljinega čipsa med spletnim izzivom, opozoril na nevarnosti prekomernega uživanja kapsaicina. Poleg tega so leta 2018 zabeležili primer 34-letnega moškega, ki je zaradi zaužitja paprike Carolina Reaper pristal na urgenci z hudimi glavoboli. Zdravniški pregled je pokazal zoženje arterij v možganih, ki se je šele po nekaj tednih normaliziralo.

Po ocenah obstaja na svetu okoli 50.000 vrst čilijev, ki se delijo na pet glavnih skupin, od katerih vsaka prinaša različne stopnje pikantnosti. Čeprav je uživanje pekoče hrane za večino ljudi varno in lahko celo koristno, je pomembno, da se izogibamo pretiravanju, še posebej z najbolj pekočimi sortami, saj lahko povzročijo resne zdravstvene posledice.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.